CAŁY TEN CUKIER That Sugar Film |
Australia 2014 | 90 min. |
GATUNEK: Dokumentalny |
REŻYSERIA: Damon Gameau |
DYSTRYBUTOR: Spectator |
PREMIERA: 18 marca 2016 (Polska) 20 listopada 2014 (świat) |
OPIS: Cukier jest najczęściej spożywaną substancją. Jak to się stało, że zdominował naszą dietę i kulturę? Jakie są tego skutki dla naszych umysłów i ciał? |

Damon Gameau (on sam) Brenton Thwaites (on sam) Isabel Lucas (ona sama) Jessica Marais (ona sama) Stephen Fry (on sam) Zoe Tuckwell-Smith (ona sama) Damon Gameau reżyser Damon Gameau scenariusz Judd Overton zdjęcia Jojo Petrina muzyka Jane Usher montaż Gareth Davies scenografia (scenograf) Damon Gameau produkcja (producent) Rory Williamson produkcja (producent) Cukier jest najczęściej spożywaną substancją. Jak to się stało, że zdominował naszą dietę i kulturę? Jakie są tego skutki dla naszych umysłów i ciał?
„Cały ten cukier” to film, który właśnie o tym mówi. Damon Gameau przeprowadził niezwykły eksperyment, żeby pokazać, w jaki sposób obecna w tytule substancja wpływa na człowieka. Reżyser jadł tylko jedzenie określane jako „zdrowe”, a jednak zawierało ono duże ilości cukru. Film jest jednocześnie zabawny i pouczający, mówi o problemach przemysłu cukrowniczego, a także o tym, na których półkach w supermarketach znajdziecie niebezpieczne produkty. „Cały ten cukier” zmieni na zawsze wasz sposób myślenia o „zdrowym” jedzeniu, a także wyjaśni, skąd wzięły się nasze obecne przyzwyczajenia kulinarne i co możemy zrobić, żeby je zmienić.
Żeby lekcja była bardziej wciągająca, Damon Gameau samego siebie uczynił obiektem eksperymentu. Reżyser nie jadł cukru przez trzy lata. Następnie, pod nadzorem naukowców i dietetyków, zaczął konsumować 40 łyżeczek tej substancji dziennie przez 60 dni. Sztuczka polega na tym, że nie spożywał on słodkich napojów, czekolady, lodów i innych słodyczy. Żywił się tylko tzw. „zdrowym” jedzeniem, które tak naprawdę również jest bogate w cukier. Chodzi np. o niskotłuszczowy jogurt, batoniki zbożowe, soki i płatki śniadaniowe.
Podczas trwania eksperymentu Damon odwiedził społeczność Aborygenów w Amacie w południowej Australii, żeby zobaczyć, czy rdzenni mieszkańcy są edukowani na temat efektów spożywania cukru i jak wpływa on na ich zdrowie.
Kolejnym krokiem była wyprawa do USA i spotkanie z czołowym ekspertem ds. cukru, a także z chłopakiem, który choruje, ponieważ ma w zwyczaju pić dziennie 12 puszek Mountain Dew. Reżyser przygląda się także manipulacjom koncernów, które podstępnie dodają cukier do swoich produktów i robią wszystko, żeby konsumenci się o tym nie dowiedzieli.
2014 – Australijski Instytut Filmowy – nominacja: Nagroda AACTA Award dla Najlepszego
pełnometrażowego filmu dokumentalnego
2014 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Edynburgu – nominacja: Najlepszy pełnometrażowy
dokument
2014 – Międzynarodowy Festiwal Filmów Dokumentalnych w Amsterdamie (IDFA)
2015 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Berlinie w Niemczech
2015 – Festiwal Filmowy w Wilnie na Litwie
2015 – Cinema Soprus Special Documentary Programme w Estonii
2015 – Festiwal Filmowy w Sztokholmie w Szwecji
2015 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Bergen w Norwegii
2015 – Festiwal Filmowy w Rio w Brazylii
6,269 total views, 2 views today