CAŁY TEN CUKIER | 8 marca

CAŁY TEN CUKIER

That Sugar Film

Australia 2014 | 90 min.
GATUNEK: Dokumentalny
REŻYSERIA: Damon Gameau
DYSTRYBUTOR: Spectator
PREMIERA 18 marca 2016 (Polska) 20 listopada 2014 (świat)
OPIS: Cukier jest najczęściej spożywaną substancją. Jak to się stało, że zdominował naszą dietę i kulturę? Jakie są tego skutki dla naszych umysłów i ciał?

foundation_play-circle_simple-black_512x512

ZOBACZ ZWIASTUN ­

zwiastun
YouTube Preview Image zdjęcia

  • Damon Gameau Damon Gameau   (on sam)  
    Brenton Thwaites Brenton Thwaites   (on sam)  
    Isabel Lucas Isabel Lucas   (ona sama)  
    Jessica Marais Jessica Marais   (ona sama)  
    Stephen Fry Stephen Fry   (on sam)  
    Zoe Tuckwell-Smith Zoe Tuckwell-Smith   (ona sama)
  • Damon Gameau Damon Gameau   reżyser  
    Damon Gameau Damon Gameau   scenariusz  
      Judd Overton   zdjęcia  
      Jojo Petrina   muzyka  
      Jane Usher   montaż  
      Gareth Davies   scenografia (scenograf)  
    Damon Gameau Damon Gameau   produkcja (producent)  
    Rory Williamson Rory Williamson   produkcja (producent)
  • Cukier jest najczęściej spożywaną substancją.  Jak to się stało, że zdominował naszą dietę i kulturę? Jakie są tego skutki dla naszych umysłów i ciał?

    „Cały ten cukier” to film, który właśnie o tym mówi. Damon Gameau przeprowadził niezwykły eksperyment, żeby pokazać, w jaki sposób obecna w tytule substancja wpływa na człowieka. Reżyser jadł tylko jedzenie określane jako „zdrowe”, a jednak zawierało ono duże ilości cukru. Film jest jednocześnie zabawny i pouczający, mówi o problemach przemysłu cukrowniczego, a także o tym, na których półkach w supermarketach znajdziecie niebezpieczne produkty.  „Cały ten cukier” zmieni na zawsze wasz sposób myślenia o „zdrowym” jedzeniu, a także wyjaśni, skąd wzięły się nasze obecne przyzwyczajenia kulinarne i co możemy zrobić, żeby je zmienić.

    Żeby lekcja była bardziej wciągająca, Damon Gameau samego siebie uczynił obiektem eksperymentu. Reżyser nie jadł cukru przez trzy lata. Następnie, pod nadzorem naukowców i dietetyków, zaczął konsumować 40 łyżeczek tej substancji dziennie przez 60 dni. Sztuczka polega na tym, że nie spożywał on słodkich napojów, czekolady, lodów i innych słodyczy. Żywił się tylko tzw. „zdrowym” jedzeniem, które tak naprawdę również jest bogate w cukier. Chodzi np. o niskotłuszczowy jogurt, batoniki zbożowe, soki i płatki śniadaniowe.

    Podczas trwania eksperymentu Damon odwiedził społeczność Aborygenów w Amacie w południowej Australii, żeby zobaczyć, czy rdzenni mieszkańcy są edukowani na temat efektów spożywania cukru i jak wpływa on na ich zdrowie.

    Kolejnym krokiem była wyprawa do USA i spotkanie z czołowym ekspertem ds. cukru, a także z chłopakiem, który choruje, ponieważ ma w zwyczaju pić dziennie 12 puszek Mountain Dew. Reżyser przygląda się także manipulacjom koncernów, które podstępnie dodają cukier do swoich produktów i robią wszystko, żeby konsumenci się o tym nie dowiedzieli.cały ten cukier (6)

  • 2014 – Australijski Instytut Filmowy – nominacja: Nagroda AACTA Award dla Najlepszego
    pełnometrażowego filmu dokumentalnego
    2014 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Edynburgu – nominacja: Najlepszy pełnometrażowy
    dokument
    2014 – Międzynarodowy Festiwal Filmów Dokumentalnych w Amsterdamie (IDFA)
    2015 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Berlinie w Niemczech
    2015 – Festiwal Filmowy w Wilnie na Litwie
    2015 – Cinema Soprus Special Documentary Programme w Estonii
    2015 – Festiwal Filmowy w Sztokholmie w Szwecji
    2015 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Bergen w Norwegii
    2015 – Festiwal Filmowy w Rio w Brazylii

zapowiedzirecenzjezwiastuny

 6,269 total views,  2 views today